Zielone spaghetti

20 marca 2020, 

Z okazji piątku, międzynarodowego dnia bez mięsa i przy okazji pierwszego dnia wiosny mam dla Was pomysł na warzywne spaghetti 🙂

Składniki:


• ½ dyni piżmowej
• duża łycha masła orzechowego
• pieczarki (ok. 8 sztuk)
• szpinak (u mnie 3 duże garście świeżego, możecie wykorzystać też mrożony)
• zielony groszek (użyłam 200g mrożonego groszku)
• 2 ząbki czosnku
• oliwa
• sos sojowy (jeśli jecie z niemowlakiem można pominąć) 2 łyżki
• makaron (u mnie gryczany)

Przygotowanie:


Dynię upiekłam w piekarniku. Zróbcie to wcześniej – z gotową dynią przygotowanie obiadu zajmie tyle czasu ile ugotowanie makaronu 🙂
Ugotowałam makaron i mrożony groszek (w osobnych garnkach). Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam pokrojony na drobne kawałki czosnek, pieczarki (pokroiłam na plasterki) i szpinak. W międzyczasie zblendowałam (obraną) dynię z masłem orzechowym i sosem sojowym. Dyniowo-orzechowy sos przełożyłam na patelnię, dodałam ugotowany groszek i gotowałam wszystko razem 1-2 minuty (jeśli będzie zbyt gęste, dodajcie trochę wody).

Było pyszne 🙂

Smacznego!