Zupa krem na trzy sposoby

12 października 2022, 

W poniedziałek było smaczne, w czwartek już nie, w następnym tygodniu znowu zjedzone, a za dwa „o fuj, nigdy tego nie lubiłam”.

Znacie to?

Dość często występująca codzienność z kilkulatkiem na pokładzie 🙂

Zupy krem mają tę zaletę, że przy ich powstawaniu da się zorganizować dzieciom porcję warzyw. Sama z tego korzystam i kiedy okazuje się, że jednak dzisiaj nie jest dzień na zupkę, na talerzach lądują warzywa, które odłożyłam przed zblendowaniem.

Mam jednak nadzieję, że Wasze Bobo dadzą się namówić na którąś z propozycji na kremowe zupy. Przed Wami trzy przepisy na aromatyczne, rozgrzewające kremy pełne warzyw!

Krem z brokułów

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • bulion
  • pełna łyżka mascarpone (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku

Zupa krem brokułowa – przygotowanie:

Gotujemy brokuła i ziemniaki. W międzyczasie podsmażamy na dnie garnka pokrojoną drobno cebulę i czosnek na oliwie. Kiedy się delikatnie zarumienią, dolewamy bulion (ilość uzależniona jest tego, jaką preferujecie konsystencję zupy), a następnie dorzucamy ugotowane brokuły i ziemniaki. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy mascarpone, przyprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe!

zupa krem

Zupa krem z batatem

Składniki:

  • 1 batat
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 100g mleczka kokosowego
  • sok z ½ pomarańczy
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kroimy cebulę i czosnek, a następnie podsmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Dorzucamy pokrojonego w kostkę batata, zalewamy go litrem wrzącej wody. Po 5 minutach dodajemy do garnka przepłukaną kaszę jaglaną i całość gotujemy jeszcze ok 15-20 minut (aż batat zmięknie). Do garnka dolewamy mleczko kokosowe, sok z pomarańczy i na koniec dosypujemy przyprawy. Całość blendujemy.

Tadamm!

Mi zupa najbardziej smakuje z pistacjami i odrobiną pietruszki. ? Młody wrzucił sobie do miski maliny, z kolei córka pokruszone paluszki 🙂 Może któraś z wersji Was zainspiruje.

Krem z dyni

  • 1 mała dynia hokkaido
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g mleczka kokosowego
  • płaska łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Dynię pieczemy w piekarniku (ok 30 minut z termoobiegiem w 180 stopniach). Na dnie garnka smażymy na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Obieramy upieczoną dynię, a następnie dorzucamy ją do garnka. Dolewamy mleczko kokosowe i dwie szklanki wody, całość blendujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej wody. Na koniec dosypujemy imbir, sól i pieprz i mieszamy zupę.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

Posłuchaj mojego podcastu