3 sposoby na gofry z warzywami

13 marca 2023, 

Gofry z warzywami. U jednych wzbudzą ciekawość, innym na myśl w pierwszej kolejności przyjdzie „bleee, jak gofry to tylko z bitą śmietaną. Żadnej cebuli :)”.

Gofrownica umie o wiele więcej niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Umie chociażby sprawić, że moje dzieci, które niektórych warzyw nie dotkną, wsuwają je ze smakiem w postaci gofrów i głośno wołają o dokładkę. A dobrze wiedzą co siedzi w środku 🙂

Mam dla was trzy propozycje na gofry z warzywami. Bataty, ziemniaki i burak świetnie się sprawdzają w roli składników. Chodźcie sprawdzić!

gofry z warzywami

Gofry z batatami

Składniki:

  • 1 mniejszy batat
  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1-2 płaskie łyżki sodzidła (w zależności od tego, jak słodkie gofry lubicie). U mnie najczęściej jest to cukier z wanilią. Jeśli chcecie się podzielić goferkiem z małym Bobo, to pomińcie ten punkt. Możecie je wtedy po upieczeniu polać np. syropem klonowym.    

Przygotowanie:

Pieczemy batata do miękkości w piekarniku. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Ciasto na gofry wlewamy do rozgrzanej gofrownicy.

Ciasto ma lekko glutowatą konsystencję. Najlepiej nakładać je na środek gofrownicy – rozchodzi się lekko na boki w trakcie pieczenia 🙂

gofry z ziemniakami

Gofry z warzywami – ziemniaczane

Składniki:

  • średniej wielkości ziemniak
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • kawałek parmezanu
  • ½ małej cebuli
  • odrobina pieprzu i soli (w wersji dla niemowląt pomijamy sól)

Przygotowanie:

Mieszamy dokładnie jajko, skrobię i oliwę. Obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce, następnie odsączamy z nadmiaru wody. Cebulę siekamy na drobno i kroimy parmezan na małe kawałki.

Dodajemy do masy ziemniaki, cebulę, parmezan i przyprawy.

Całość mieszamy i smażymy w dobrze rozgrzanej gofrownicy.

gofry z buraka

Różowe gofry

Składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej (przed zrobieniem gofrów należy ją namoczyć w misce z wodą przez kilkanaście godzin, np. całą noc)
  • ugotowany burak (można wykorzystać gotowy ze sklepu)
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść startego sera żółtego

Przygotowanie:

Wymoczoną kaszę przekładamy na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie blendujemy ją z jajkiem i pokrojonym na kawałki burakiem. Dodajemy odrobinę wody (żeby masa nie była zbyt gęsta i w ogóle chciała się zblendować).

Cebulę kroimy w niewielką kostkę i delikatnie podsmażamy na patelni (można pominąć smażenie i dodać surową cebulę). Ser trzemy na tarce na dużych oczkach (można go również pokroić w niewielką kostkę).

Cebulę i ser dodajemy do masy, mieszamy całość łyżką, a następnie przekładamy masę do rozgrzanej gofrownicy.

Sprawdź mojego ebooka o warzywach 🙂