Ulubione gofry owsiane

3 lutego 2020, 

Gofrownica jest fantastycznym wynalazkiem. Zamiast stać z głodnym dzieckiem na rękach przewracając łopatką na drugą stronę placki na patelni, wlewam po prostu masę do środka, zamykam i idę się pobawić klockami, a po kilku minutach wyciągam gotowe gofry 🙂

Mam dla Wam przepis na szybkie gofry owsiane, które jak do tej pory wyszły mi za każdym razem

Składniki na porcję gofrów owsianych dla mamy i Bobo:
  • Pół szklanki mąki owsianej / płatków owsianych
  • 50 ml (ok. 1/4 szklanki) mleka roślinnego/ krowiego/wody
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1 jajko (można pominąć)
Gofry owsiane – przygotowanie:


Zblenduj wszystkie składniki i odstaw ciasto na 5-10 minut (żeby zgęstniało). Rozgrzej gofrownicę, wlej ciacho i smaż ok. 5-7 minut. Zajrzyj i sprawdź czy są gotowe (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).

Smacznego!

Gofrownicę przyniósł nam Mikołaj więc jestem jeszcze początkującą maniaczką gofrów 🙂 Macie jakieś sprawdzone przepisy, które polecacie? Bardzo chętnie poznam 🙂

Jeśli masz ochotę na gofry w wersji wytrawnej, zajrzyj tutaj.