Ulubione gofry owsiane

3 lutego 2020, 

Gofrownica jest fantastycznym wynalazkiem. Zamiast stać z głodnym dzieckiem na rękach przewracając łopatką na drugą stronę placki na patelni, wlewam po prostu masę do środka, zamykam i idę się pobawić klockami, a po kilku minutach wyciągam gotowe gofry owsiane 🙂

Mam dla Wam przepis na szybkie gofry, które jak do tej pory wyszły mi za każdym razem

Składniki na 1 porcję gofrów dla mamy i Bobo:

  • Pół szklanki mąki owsianej / płatków owsianych
  • 50 ml (ok. 1/4 szklanki) mleka roślinnego/ krowiego
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oleju kokosowego/ masła
  • 1 jajko

Gofry owsiane – przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki i odstaw ciasto na 5-10 minut (żeby zgęstniało). Rozgrzej gofrownicę, wlej ciacho i smaż ok. 5-7 minut. Zajrzyj i sprawdź czy są gotowe (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy).

Smacznego!

Jeśli interesuje Cię temat słodyczy w diecie Twojego malucha, koniecznie zajrzyj tutaj!

Gofry świetnie smakują „na sucho”, ale jeśli wolicie jeść je z dodatkami, mam kilka propozycji.

gofry z warzywami

Z czym podać gofry owsiane?

  • Z masłem orzechowym

Jeśli jest tu ktoś, kto nie poznał jeszcze połączenia banana z masłem orzechowym, to gorąco zachęcam do spróbowania. Myślę, że będziecie Państwo zadowoleni 🙂

  • Z mascarpone i malinami

Prawie jak gofry znad polskiego morza 🙂

  • Z waniliowym twarożkiem

Korzystam najczęściej z sera typu quark (w Niemczech dostępny jest wszędzie w przeciwieństwie do twarogu. W Polsce też coraz bardziej popularny). Mieszam go z wanilią i syropem klonowym. Na wierzch posypuję owocami leśnymi.

  • Z kremem czekoladowym

Potrzebne będzie pół dojrzałego awokado, 2-3 daktyle i łyżeczka kakao. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i gotowe!

gofry z warzywami

Chodź posłuchać https://www.spreaker.com/user/12593508/odcinek-dziesiaty_4mojego podcastu 🙂