5 przepisów na lody dla dzieci

31 sierpnia 2020, 

Od kiedy sięgam pamięcią nie doświadczyłam czegoś takiego jak lato bez lodów. Właściwie to kiedy temperatura sięga powyżej 30 stopni, rzadko kiedy doświadczam czegoś takiego jak dzień bez lodów 🙂

Jako dziecko biegałam do sklepu po Zappa albo takie lody z polewą strzelającą w buzi. Moje kubki smakowe jednak dorosły razem ze mną, bo od kilku lat wszystkie próby zjedzenia sklepowego loda na patyku kończą się tym, że biorę trzy gryzki, a resztę dostaje tata 🙂  Na szczęście takie z dobrej lodziarni nadal chętnie jem.

Mam dla Ciebie 5 przepisów na lody, którymi możesz nakarmić Bobo. Ich przygotowanie nie wymaga żadnego specjalnego sprzętu poza blenderem i zamrażalnikiem.

Do posłodzenia lodów nie używałam niczego poza bananami i daktylami. Jeśli wolisz bardziej słodkie smaki, możesz posłodzić masę w dowolnym momencie. Składniki, które wykorzystałam do przygotowania lodów mogą znaleźć się w diecie nawet małych dzieci. Choć teoretycznie nie jest to zabronione, to nie polecam podawania ich na początku rozszerzania diety 🙂 Lepiej poczekać aż dzidzia odrobinę podrośnie.

Lody z burakiem

Składniki:

  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 1 upieczony burak (średniej wielkości, ja zazwyczaj kupuję gotowe)
  • 1 dojrzały banan

Przygotowanie:

Pokrój banana na plasterki i włóż do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po wyciągnięciu z zamrażalnika, dodaj do niego pozostałe składniki, całość zblenduj i włóż do zamrażalnika na ok 2 godziny.

Możesz wykorzystać specjalne foremki do lodów.

bananowe lody dla dzieci

Bananowo – orzechowe

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • łyżka masła orzechowego/ pasty sezamowej

Przygotowanie:

Banana pokrój w plasterki i włóż do zamrażalnika (powinien tam siedzieć minimum 3 godziny). Po wyciągnięciu z zamrażalnika, dodaj do niego masło orzechowe i całość zblenduj.

Zwróć uwagę na to żeby banan był dojrzały i koniecznie pokrój go w plasterki przed zamrożeniem. Przy małej porcji łatwiej będzie zblendować go blenderem ręcznym. W kielichowym całość będzie się przyklejać do ścianek.  

malinowe lody dla dzieci

Malinowe lody dla dzieci

Składniki:

  • 200g mrożonych malin/ mieszanki owoców leśnych
  • 100 ml mleczka kokosowego (ok 1/3 szklanki)
  • ½ dojrzałego banana

Przygotowanie:

Banana pokrój w plasterki i włóż do zamrażalnika (powinien tam siedzieć minimum 3 godziny). Po wyciągnięciu z zamrażalnika, dodaj do niego mrożone maliny oraz mleko kokosowe. Całość zblenduj.   

Zwróć uwagę na to żeby banan był dojrzały i koniecznie pokrój go w plasterki przed zamrożeniem. Przy małej porcji lepiej sprawdzi się blender ręczny.

czekoladowe lody dla dzieci

Czekoladowe z awokado

Składniki:

  • ½ awokado (dojrzałe, o maślanej konsystencji)
  • 2-3 daktyle
  • łyżeczka kakao
  • czubata łyżeczka masła orzechowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść razem w naczyniu i zblenduj. Włóż do zamrażalnika na minimum 2-3 godziny.

Możesz wykorzystać specjalne foremki do lodów.

szpinak

Szpinakowe lody dla dzieci

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • garść mrożonego szpinaku
  • ½ szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Pokrój banana na plasterki i włóż do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po wyciągnięciu z zamrażalnika, dodaj do niego pozostałe składniki, całość zblenduj i włóż do zamrażalnika na ok 2 godziny.

Możesz wykorzystać specjalne foremki do lodów.

Więcej przepisów na dania dla dzieci znajdziesz tutaj.