Różowe gofry

4 marca 2020, 

Po fali bezpiecznych gofrowych przepisów, w których królowały banany, przeszłam na wyższy poziom zaawansowania i zrobiłam wersję wytrawną 🙂
A nawet nie tylko wytrawną, ale wytrawną ze składnikami, które nie należą do ulubionego jedzenia naszego Bobo (takie nieplanowane, spontaniczne czyszczenie lodówki). Przygotowana mentalnie na to, że to ja będę te gofry wcinać przez 3 najbliższe posiłki, niesamowicie miło się zaskoczyłam – córka i tata wzięli dokładkę! Nie pozostaje mi zatem nic innego, niż podzielić się z Wami pomysłem na różowe gofry 🙂

Różowe gofry – składniki:

  • szklanka kaszy gryczanej niepalonej (przed zrobieniem gofrów należy ją namoczyć w misce z wodą przez kilkanaście godzin, np. całą noc)
  • ugotowany burak (wykorzystałam gotowy ze sklepu)
  • 1 jajko
  • ½ cebuli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść startego sera żółtego

Przygotowanie:

Wymoczoną kaszę przełóż na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie zblenduj ją z jajkiem i pokrojonym na kawałki burakiem. Dodaj odrobinę wody (żeby masa nie była zbyt gęsta i w ogóle chciała się zblendować). Cebulę pokrój w niewielką kostkę i delikatnie podsmaż na patelni. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach (możesz go również pokroić w niewielką kostkę). Cebulę i ser dodaj do masy, wymieszaj całość łyżką, a następnie przełóż masę do rozgrzanej gofrownicy.

Piecz gofry ok. 5 minut (czas uzależniony jest od mocy gofrownicy)

Smacznego!

Więcej przepisów na dania dla całej rodziny znajdziesz tutaj.