Najprostszy chleb gryczany

30 sierpnia 2019, 

Jak podać kaszę dziecku, które nie chce jeść jej w zwykłej, ugotowanej wersji? Sposobów jest dużo – można zrobić kaszowe placki, budyń, dodać do naleśnikowego ciasta, do gofrów, do koktajlu, ciasteczek 🙂 Albo zrobić najprostszy chleb gryczany! Kaszę zalewamy wodą, czekamy, blendujemy, znowu czekamy, pieczemy i tadammmm!

Trochę jest tego czekania, ale na szczęście chleb doskonale radzi sobie w tym czasie sam i możesz zająć się czymkolwiek tylko chcesz 🙂

Chleb gryczany – składniki:

  • 500 g niepalonej kaszy gryczanej (tej jasnej)
  • duża szczypta soli (w wersji dla niemowląt sól pomijamy)
  • woda
chleb gryczany

Przygotowanie:

Wieczorem opłucz kaszę w zimnej wodzie, wsyp do miski i zalej wodą (ok. 700 ml – tak żeby przykryła kaszę, z zapasem, bo kasza trochę „urośnie”).
Odstaw miskę z kaszą na noc.
Rano wymieszaj zawartość miski, uzupełnij wodę w razie potrzeby (tak, aby kasza znajdowała się pod niewielką warstwą wody). Ponownie odstaw, tym razem na co najmniej 10 godzin (do wieczora).
Wieczorem odsącz kaszę i zblenduj ją z solą. Najlepszy chleb wychodzi, kiedy konsystencja nie jest całkowicie gładka. Całość przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na noc.
Rano chleb włóż do piekarnika i piecz 1-1,5 godziny w 180 stopniach, do momentu, gdy na wierzchu pojawi się chrupiąca skórka.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz tutaj.