Ciasteczka z amarantusem

10 stycznia 2020, 

Moje najnowsze odkrycia – amarantus ekspandowany i ciasteczka z amarantusem 🙂

W ostatnich dniach uratowały mnie już kilka razy, kiedy dość szybko musiałam wykombinować jakieś „AM!!!”

Zanim podzielę się z Wami przepisem, który wymaga 1 minuty pracy i 10 minut pieczenia, postaram się przekonać Was, że warto amarantus jeść. O to kilka jego zalet:

  • zawiera dużo białka (16-20%) i wszystkie aminokwasy egzogenne
  • może być wykorzystywany w diecie bezglutenowej
  • jest bogaty w wapń, fosfor, potas, magnez, kobalt i jod
  • zawiera duuużo żelaza dlatego świetnie nadaje się dla maluchów
  • jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze

A teraz czas na przepis na ciasteczka z amarantusem 🙂

Składniki (na przekąskę dla mamy i dziecka):

  • 1 banan
  • ½ – ¾ szklanki amarantusa ekspandowanego
  • łyżeczka pasty sezamowej (można pominąć lub zastąpić masłem orzechowym, migdałowym)

Ciasteczka z amarantusem – przygotowanie:

Banana blendujemy, dodajemy amarantus, mieszamy i lepimy dowolny kształt. Ja robiłam ciasteczka wielkości bardzo grubego dorosłego kciuka,

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.

Gotowe!

W jakiś dzień z zamkniętymi sklepami, kiedy w domu nie było już prawie nic do jedzenia, naszła nas wielka ochota na ciasteczka z amarantusem.

Szybki rzut okiem na kuchnię:
Ekspandowane ziarna – są
Banana – brak

Co z tym zrobić?
Mój wzrok padł na jabłko i postanowiłam zaeksperymentować 🙂

amarantuski

Składniki (na przekąskę dla mamy i dziecka):

  • jedno jabłko
  • szklankę amarantusa ekspandowanego (jeśli masa wyjdzie zbyt mokra, dodajcie go trochę więcej. Miałam dużą szklankę)
  • łyżkę pasty sezamowej

Ciasteczka z amarantusem – przygotowanie:

Starłam jabłko je bardzo drobnych oczkach, tak że wyszła z niego brejka z małymi kawałkami jabłka, dosypałam amarantus i dodałam łyżkę pasty sezamowej żeby ciasteczka miały w sobie żelazo. Wszystko wymieszałam, ulepiłam kulki, wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut (aż się delikatnie zarumienią). … i gotowe!

Z mango i gruszką też wychodzą 🙂

Więcej szybkich przepisów znajdziesz tutaj