Batatowo-ciecierzycowe ciasteczka

22 listopada 2019, 

Zrobiłam niedawno burgery, które wyglądały zupełnie jak ciasteczka! Przepis tutaj Zainspirowało mnie to do pogrzebania w tym przepisie i zrobienia z nich już prawdziwych ciastek 🙂  Dużo nie musiałam zmieniać. Trzeba było tylko pozbyć się przypraw nadających trochę mięsnego smaku i dać coś, co nada im słodkości. W taki sposób powstały batatowo-ciecierzycowe ciastka z daktylami.

Są bardzo dobre i wcale nie smakują strączkami z warzywem 🙂

Składniki (na 10-12 sztuk):

– ½ puszki ciecierzycy

– ½ batata

– 5 daktyli

– 2 łyżki płatków owsianych

– cynamon

Przygotowanie:

Upiekłam batata do miękkości w piekarniku. Wszystkie składniki wsypałam do miski i zblendowałam, tak żeby zostały małe grudki. Uformowałam ciasteczka, wyłożyłam na papier do pieczenia, wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piekłam 15 minut. Kiedy się delikatnie zarumieniły, przewróciłam je na drugą stronę i wstawiłam na dodatkowe 10 minut.

Gotowe!

Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy widzieli ciastka w moich burgerach. Bez Was bym nie wpadła na ten pomysł <3