Batatowe pierniczki

11 grudnia 2019, 

Mam dla Was coś pysznego! Coś, co mogą zjeść nawet małe dzieci 🙂 Ekspresowe pierniczki z batatów. ? Zrobiłam wczoraj, wszystko zjedzone. Czuję, że przed Świętami jeszcze kilka takich porcji upiekę.

Składniki (porcja takiej wielkości, że 4 osoby tak sobie na chwilę usiadły przy stole i zjadły ?)
– średni batat
– szklanka mąki gryczanej
– 4 daktyle
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 2 płaskie łyżeczki kakao
– łyżeczka sody oczyszczonej
– cynamon, przyprawa do pierników

Batata upiekłam w piekarniku. Wrzuciłam go do miski, dodałam daktyle (wcześniej namoczyłam je w gorącej wodzie żeby zrobiły się bardziej miękkie) i zblendowałam do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypałam do miski pozostałe składniki i całość wymieszałam.
Ciasto rozwałkowałam (podsypałam je mąką gryczaną) i wycięłam pierniki.
Wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 10 minut.

Gotowe!

PS. Po wymieszaniu składników sprawdźcie czy ciasto jest dla Was wystarczająco słodkie. Jeśli nie, to możecie dorzucić jeszcze trochę miodu, cukru, ksylitolu czy czegokolwiek słodzącego. Albo jeśli wiecie, że lubicie słodkie pierniczki to od razu użyjcie więcej daktyli. Ja się zajadam gorzką 90% czekoladą więc może się okazać, że dałam tu mało słodkiego.

I jeszcze jedno PS. Ze względu na to, że w pierniczkach są bataty to nie odkładałabym zjedzenia ich na za kilka tygodni, bo mogą się zepsuć.