3 sposoby na domowy budyń dla dzieci

11 listopada 2020, 

Piernikowy budyń z płatków owsianych, czekoladowy z kaszy gryczanej czy może jaglano-malinowy? Mam dla Ciebie 3 przepisy na domowy budyń dla dzieci.

Wszystkie wychodzą zarówno z dzieckiem w fazie „mama opa” (ale takiej umiarkowanej, bo trzeba maluszka czasami odstawić na podłogę :)), jak i w fazie „ja chcę robić, ja chce blendu blendu!!!” (choć tu też czasami trzeba przejąć stery w kuchni i znaleźć dla dzidzi inne zajęcie, jak malowanie długopisem po skórce od banana czy wyjadanie masła orzechowego ze słoika :)).

W każdym razie budynie są łatwe w przygotowaniu, pyszne i zdrowsze niż wersja w proszku w stylu skrobia, cukier, aromaty i barwniki – tak często wygląda skład sklepowych gotowych budyniów.

Zaczynamy!

Domowy budyń – z płatków owsianych

Składniki (porcja dla mamy i dziecka):

  • 8 łyżek płatków owsianych
  • ¾ szklanki mleka (u mnie najczęściej sojowe, ale możesz użyć krowiego lub innego roślinnego)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • opcjonalnie łyżeczka miodu/ syropu klonowego/ czegoś innego do posłodzenia (moje mleko było delikatnie słodkie i niczego już nie dodawałam, ale ten punkt jest uzależniony od tego, z jakiego mleka korzystacie i jaki poziom słodkości lubicie )

Przygotowanie:

Do miseczki wlej mleko i wodę, wsyp płatki owsiane. Całość zblenduj i odstaw na 5 minut. Wlej masę do garnka, zagotuj i mieszaj budyń aż zgęstnieje (ok. 2 minuty). Dosyp przyprawę do pierników, wymieszaj całość.

Jeśli budyń po zagotowaniu będzie zbyt gęsty, dolej trochę mleka lub wody.

Tadammm! 🙂

Domowy budyń dla dzieci – malinowy.

Składniki (porcja dla mamy i dziecka):

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 100g)
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka (krowie/ roślinne)
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • ¾ szklanki mrożonych malin
  • Szczypta wanilii (można pominąć)

Przygotowanie:

Kaszę dokładnie przepłucz wodą (aby pozbyć się gorzkiego smaku), wsyp do garnka, dolej wodę oraz mleko i gotuj według instrukcji na opakowaniu. W połowie czasu gotowania dodaj maliny i wanilię. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Po ugotowaniu odstaw kaszę na kilka minut, a następnie zblenduj całość.

Smacznego! 🙂

Domowy budyń – czekoladowy

Składniki (porcja dla mamy i dziecka):

  • ½ szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 szklanka mleka (krowie/ roślinne)
  • 1 banan
  • 2 czubate łyżeczki kakao (zwykłe gorzkie)
  • Duża łyżka masła orzechowego
  • Opcjonalnie syrop klonowy (1-2 łyżeczki jeśli mleko nie było słodkie lub jeśli wolicie słodszy budyń)

Przygotowanie:

Wsyp kaszę do garnka, dolej mleko, a następnie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. W razie potrzeby dolej więcej mleka/ wody. Po ugotowaniu dodaj do kaszy kakao, banana i masło orzechowe (opcjonalnie również syrop klonowy) i całość zblenduj.

Gotowe! 🙂

Więcej przepisów znajdziesz tutaj.